Hur sjutton ska man lära sig om man har inlärningsproblem

Hur ska man lära sig om man har inlärningsproblem!?

Idag har var och varannan person någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, ibland även kallat bokstavsdiagnoser eftersom AHDH, ADD och DAMP hör hit. Men utöver dem ingår även Autism, Aspbergers och Tourettes syndrom diagnosen. De flesta av dessa diagnoser försvårar inlärningsprocessen och eftersom vi allt oftare springer på människor som har någon av dessa diagnoser så tänkte vi att vi kunde erbjuda lite tips för hur man som vuxen kan hantera det på ett lättare sätt. Därför kommer här lite tips för dig som har ADHD.

För det första, ADHD är inte en dödsdom och det innebär inte att något är fel på oss. Det innebär bara att våra hjärnor är funkar på ett annat sätt. Precis som att andra har problem med synen. Det är viktigt att förstå, för att kunna undersöka och sedan köpa rätt glasögon.

Håll koll på hur du mår så att du tar hand om dig. Vi som har ADHD har en tendens att försvinna in i saker helt. Det kan göra att vi glömmer bort att äta, sova, gå på toa. Inför därför checkar där du kollar din egen status. När du mår bra så kommer blir det lättare att hantera allt annat runt omkring dig.

Om du medicinerar är det bra att investera i en pillerask, där du tydligt kan se om du har tagit pillret idag och inte glömmer bort eller tar dubbel dos.

Skriv upp allt du ska göra i en kalender. Gör det också så fort du har bokat in en tid så att du inte glömmer bort att göra det. Avsluta dagen med att kolla in vad du har planerat inför morgondagen

Röra är synnerligen påfrestande för oss med ADHD. Därför är det bra att försöka rensa i röran med jämna mellanrum. Börja med att plocka ner allt i påsar. Sedan rensar du ur dem en i taget i 15-mintersintervaller. När klockan ringer är dags att sluta, eller fortsätta i 15 munter till. Att göra förarbetet gör att det sedan blir lättare att göra huvudrensningen.

I vårt arbete möte vi också många föräldrar som har barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det kan vara påfrestande men det ökar också förståelsen och tålamodet, som vi har förstått det. Mycket underlättas så klart av att man får en diagnos, så att man vet vad som gäller och förstår sitt barn tydligare. Sedan är det frågan om huruvida man ska medicinera eller inte. När det gäller det är det alltid bra att rådgöra med en läkare. Läs mer här.

Det kan också vara skönt att veta att utvecklingen och förståelsen av ADHD fortfarande är liten. Det görs framsteg hela tiden där forskare blir allt bättre på att förstå vad som händer i våra hjärnor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 1 =