sex steg till personlig förändring

”Det enda som är konstant är förändring” brukar det heta. Världen och livet utvecklas alltid och ingenting förblir någonsin detsamma, vare sig vi vill eller inte. Det finns alltid saker vi kan bli bättre på och att målmedvetet arbeta med sin personliga utveckling tycker vi är viktigt. Medvetenhet är grunden till detta.

Det är inte alltid så lätt att förändra saker hos sig själv. Vi har många invanda mönster som inte är helt lätta att bryta. Därför kommer här ett par tips på vägen:

1. Förändra en sak i taget. Att ta på sig allt för mycket på en gång försvårar arbetet och ökar svårighetsgraden. För att öka chanserna till att du ska lyckas åstadkomma den önskade förändringen är det bäst att arbeta med en sak i taget.

2. Fråga dig själv ”varför” du vill förändra det du vill förändra. Det är inte ovanligt att många vill förändra saker för förändringens skull, men vad är den egentliga vinningen? Vet du det blir målbilden och fördelarna också tydligare vilket kommer ge dig mer motivation.

3. Förstå ditt beteende. Få människor är irrationella och våra olika beteenden har oftast en logisk förklaring. Det är därför viktigt att förstå varför vi gör det vi gör och vilka fördelar beteendet ger oss innan vi börjar arbeta med att förändra det.

4. Fly inte. När man ger sig ut på okänd terräng vilket förändringsarbete är det helt naturligt att vi inte känner oss lika säkra som vi annars gör. Det är läskigt och inte ovanligt att man vill fly undan den där obehagskänslan, men att tordas stanna kvar i den känslan och identifiera vad och varför det är obehagligt är nyckeln till att lära sig och våga gå vidare.

5. Små steg. Många rusar in i förändringen och vill ändra allt på en gång, men det är det små steg som gör att förändringen blir hållbar. Om du vill äta mer grönt gör det lite i taget. På det sättet blir förändringen mer naturlig.

6. Undvik tidsbestämmelser. Låt förändringen få ta den tid den tar.

Som vi inledningsvis sa så är förändring en konstant. Att se det på det sättet gör att du blir mindre stressad och mer öppen för allt i och på din väg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 − 4 =