Succén med start-ups i Norden

De nordiska länderna har snabbt blivit dem som resten av världen tittar på när det gäller start-ups. Medan många länder har haft det kämpigt efter finanskraschen 2008 har de flesta nordiska länder återhämtat sig förhållandevis bra. Start-ups är en av nyckelindustrierna bakom framgångssagan och därför vänds världens blickar hit. Men vi börjar med något enklare. Vad är en start-up?

Start-ups är nystartade företag som växer snabbt och präglas av en innovativ produkt eller tjänst som är utformad för att möta ett behov på marknaden. Exempel på framgångsrika start-ups från norden är Spotify, Skype, Rovio (som utvecklade Angry Birds), Momondo.

Finansiellt har det varit vanligt att riskkapital har investerat i dessa företag och eftersom de ofta har varit gynnsamt är det även fortsättningsvis vanligt.

I Sverige har bredbandssatsningen som ägde rum på 90-talet också varit viktigt för framgångarna. Vi satsade också på att minska de finansiella riskerna för nyföretagare med hjälp av skatteavdrag med mera. I vårt grannland Danmark tror man att inkomstskatten som har sjunkit har bidragit till deras framgångar inom start-ups.

Samtidigt menar många förståsigpåare att man inte ska underskatta de nordiska kynnet. Där spelar våra platta organisationsstrukturer stor roll. I de nya företagen är det också viktigt att de anställda kan kombinera sin fritid med arbetet och flexibla arbetstider är vanligt. I Danmark visade en mätning att danskarna ägnar 16,3 timmar per dag till sig själva och sin fritid. De start-upsen verkar ha förstått är att kombinera företagets utveckling till den anställdes personliga mål. De ställer givetvis krav på de anställda där de ofta hoppar mellan olika roller i ett litet företag. I den nordiska kulturen finns däremot en tonvikt på samarbete som gör att detta verkar fungera bra.

Eller är det verkligen så? Vad tror du är hemligheten bakom framgångshistorien bakom nordiska start-ups? Kommentera gärna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 18 =